header banner
Default

Winden laten: het is niet mogelijk voor vogels om het te doen en nog meer prachtige scheetweetjes


Een scheet laten kan heel beschamend zijn, maar we doen het allemaal dagelijks. Zo verwijderen je darmen overtollige gassen. En ja, die gassen kunnen behoorlijk stinken. Door deze tien windfeitjes laat jij iedereen een poepie ruiken met je kennis over scheten.

1. Door jouw eigen cellen én bacteriën stinken scheten

  De stof die je ruikt als je een scheet laat, is vooral vrijgekomen waterstofsulfide. Je darmbacteriën maken die stof terwijl ze smikkelen van al jouw ingeslikte voedsel. Maar ook je eigen darmcellen maken dit darmgas aan terwijl ze je voedsel verteren.

  2. De geur van je scheet hangt af van wat je eet

  Ruiken je scheten een beetje zurig? Dan heeft je lichaam mogelijk moeite met de vertering van koolhydraten (dus suikers, zetmeel en vezels). Dan is het misschien beter wat minder pasta op te scheppen.

  Heb je de indruk dat er rotte eieren uit je achterste komen? Dan heb je waarschijnlijk vrij veel dierlijke eiwitten binnengekregen, vooral in de vorm van vlees of vis. Bij de afbraak daarvan komen zwavelverbindingen vrij, zoals de eerdergenoemde waterstofsulfide. Vegetariërs laten vaak meer scheten omdat plantaardig voedsel lastiger te verteren is. Wel stinken hun scheten minder.

  3. Je scheten stinken vaker niet dan wel

  Het overgrote deel van het gas dat je produceert, is geurloos. Maar één procent ervan stinkt. Die ene procent scheten vind je bij jezelf trouwens veel minder vies ruiken dan de broekbriesjes van een ander.

  4. Van sommig voedsel laat je meer scheten

  Medici van de keurige Harvard Universiteit zochten uit van welk voedsel je aan het winden gaat. Daar kwamen vier grote boosdoeners uit: zoetstoffen als glucose-fructosestroop, voedsel met zwavel zoals bloemkool en eieren, koolzuurhoudende dranken zoals bier en cola en tot slot de welbekende bonen en linzen.

  Laat je veel scheten? Grote kans dat dat dus komt door deze types eten en drinken. Of doordat je je voedsel zo snel naar binnen hebt gewerkt, dat je wat happen lucht hebt meegenomen. Die lucht verlaat je lichaam weer in de vorm van een broekhoest.

  5. Scheten gaan best wel snel

  Een hardloopwedstrijd zouden ze niet winnen, maar scheten gaan best wel snel. Een scheet verlaat met een snelheid van zo'n elf kilometer per uur je achterste.

  6. Scheetkussens worden al honderden jaren gebruikt

  Het is de grap der grappen: een scheetkussen neerleggen in de hoop dat het niet gezien wordt door de nietsvermoedende persoon die erop gaat zitten. Lachen, gieren, brullen. Niet alleen de moderne mens geniet ervan.

  Het verhaal gaat dat de Romeinse heerser Elagabalus wel van een grapje hield. Hij legde schijnbaar geregeld een opgeblazen dierenblaas op de stoel van zijn gasten. Die liep natuurlijk leeg, met een geamuseerde Elagabalus als gevolg. De rest van het Romeinse hof vond het wat minder.

  Het scheetkussen zoals we het nu kennen, gemaakt van rubber, werd bedacht in Toronto (Canada). Het kwam daar in de jaren dertig van de twintigste eeuw op de markt voor de schappelijke prijs van 25 cent.

  7. De scheten van vrouwen stinken erger dan die van mannen

  Vrouwenscheten stinken vaak erger dan mannenscheten. Dat komt doordat vrouwendarmen meer waterstofsulfide produceren.

  Young woman at home smelling something stinky and disgusting, intolerable smell, holding breath with fingers on nose. Bad smells concept.

  AaronAmat//Getty Images

  8. De eerste scheet in een relatie is een echte mijlpaal

  Vergeet de eerste zoen of gezamenlijk gevierde kerst. De eerste keer dat je een scheet durft te laten naast je partner is de échte mijlpaal. Veel mensen voelen zich nog steeds ongemakkelijk als ze iets voelen opborrelen als hun liefje in de buurt is.

  Couple morning bad breath in bed.

  tawanlubfah//Getty Images

  Het moment waarop je de eerste scheet 'mag' laten, is na zo'n negen maanden. Althans, dat vulden duizend ondervraagden in op de woonwebsite Porch. De vrouwen antwoordden hetzelfde als de mannen. De badkamer bezoeken terwijl hun partner op de pot zat, kost vrouwen ruim een jaar. Mannen hebben daar na tien maanden geen problemen meer mee.

  9. Vogels kunnen geen scheten laten

  De biologen Nick Caruso en Dani Rabaiotto van de University of Alabama (VS) en University College London (VK) schreven het boek Laat het een scheet?. Ze onderzochten tientallen dieren en hun scheetgewoontes.

  Vogels, zo blijkt, zijn niet in staat om scheten te laten. In hun darmen vind je niet de gas producerende bacteriën die je bij zoogdieren wel vindt. Daarnaast gaat het voedsel zo rap door hun spijsverteringsstelsel, dat er helemaal geen tijd is om windjes te laten.

  Dat ze het nooit doen, betekent niet dat ze het helemaal niet zouden kunnen. Volgens Caruso en Rabaiotto zitten alle anatomische onderdelen die voor scheetjes kunnen zorgen netjes op hun plek, dus in geval van nood zou een vogel een windje kunnen laten.

  10. De scheten van de gaasvlieg zijn dodelijk

  In hetzelfde boekje vinden we nog een bijzondere dierenscheet: die van de gaasvlieg. De term gaasvlieg is een verzamelnaam voor honderden soorten kleine gevleugelde insecten. Van een aantal soorten, waaronder de Lomamyia latipennis, is bekend dat hun larven graag termieten eten.

  De larve van deze gaasvlieg schakelt de termiet op een heel venijnige manier uit: door een dodelijke scheet in zijn gezicht te laten. Vlak voor de kop van de termiet tilt de larve zijn staart op en laat daar een krachtige chemische stof ontsnappen. De termiet raakt verlamd, wordt gedood en vervolgens opgepeuzeld.

  De gaasvliegscheet is een van de zeer weinige dodelijke scheten die in de wetenschap bekend zijn.

  Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

  Sources


  Article information

  Author: Susan Garza

  Last Updated: 1704326762

  Views: 927

  Rating: 4.7 / 5 (89 voted)

  Reviews: 83% of readers found this page helpful

  Author information

  Name: Susan Garza

  Birthday: 1986-12-15

  Address: 737 Petty Rapids, North Paulburgh, AL 42738

  Phone: +3922561479678676

  Job: Electrician

  Hobby: Robotics, Wine Tasting, Card Games, Golf, Pottery, Geocaching, Juggling

  Introduction: My name is Susan Garza, I am a daring, resolved, unguarded, forthright, rare, strong-willed, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.