header banner
Default

– Det er slutt på sjokkregninger


Tirsdag denne uka skjedde noe som aldri før har skjedd i Norge. Strømprisene falt under null i hele landet samtidig - en strømpris på minus 5 øre betyr at produsentene må betale for å levere strøm til markedet.


Det kan skje når produsentene av naturgitte forhold tvinges til å produseres mer kraft for umiddelbar bruk enn det er behov for. I Norge og Sverige er det elvekraftverkene som på grunn av de spesielle værforholdene er blitt nødt til det.

Vindmøllene produserer også på minus. Ikke fordi de ikke kan skrus av, men fordi de har garantert pris og/eller grønne sertifikater og dermed likevel tjener penger med negative priser.

Som forbruker betyr negative priser nesten gratis strøm - nettleien slipper du jo ikke unna, men kilowattimen begynner på et negativt tall før leia legges til.

Les også: Gladmelding til forbrukerne – prisveksten kraftig ned

Men langt viktigere for lommeboka er det at de ekstremt høye strømprisene nordmenn har hatt mye av de siste to årene, ser ut til å være et tilbakelagt stadium for en god tid framover:

– Sjokkregningenes tid er over, det kan vi nesten fastslå nå. Vi kan få litt høyere priser i korte perioder med kaldt vær, men ikke de høye prisene over lang tid, sier Marius Holm Rennesund, partner i Thema Consulting.

Vi regner med 50-60 øre

VIDEO: Det er Over
Alarmen - Topic

– Vi ser at prisene i det nordiske markedet har falt kraftig i august. Nå har for fjerde kvartal falt fra 60 til 50 euro - som vil si rundt 50-60 øre per kilowattime. Så tror markedet at prisen i Sør-Norge vil ligge omtrent 20 øre høyere enn den fellesnordiske prisen, som betyr om lag 60-70 øre i Sør-Norge på senhøsten, og kanskje 85-90 øre over nyttår, sier Holm Rennesund.

Fremtidsprisene er ned fra noe fra slutten av juli, da man regnet med forbrukerpriser på rundt en krone på slutten av året, påpeker Rennesund.

Også senioranalytiker Benjamin Thomassen i Volue Insight fastslår at prisene absolutt ikke skal opp på skrekknivåene fra forrige høst og vinter. Han tror prisnivået vil legge seg under nivået der strømstøtten inntreffer:

– Vi har ingen priser som er så høye som forrige vinter i våre beregninger, så det blir en langt hyggeligere vinter for lommeboka. Vi ser 60-70 øre på høsten, og kanskje opp på rundt en krone på kalde, vindstille dager til vinteren.

Les også: Sjeføkonom avlyser rentefaren: – Da må kronekursen gå helt amok

Billigere gass

VIDEO: Lys over Tid
Liserstille - Topic

At vannmagasinene fylles godt opp med det siste regnet har mye å si, men i tillegg er situasjonen en helt annen i gassmarkedet. EUs boikott av russisk gass etter invasjonen av Ukraina bidro sterkt til energikrise på kontinentet i 2022:

– Gassprisene er fortsatt den viktigste driveren for kraftprisene om vinteren. Men Europa har lyktes godt med omstillingen fra russisk gass. Det er gode gasslagre i Tyskland, som har bygget opp nye LNG-terminaler, sier Rennesund

Dette gjør Europas største land betydelig bedre i stand til å ta imot jevne leveranser av gass fraktet med skip, og nye avtaler med blant andre Kuwait har erstattet mye av gassen Tyskland tidligere importerte fra Russland.

Gassprisene er nå på en åttendedel av hva de var ved inngangen til høsten 2022, opplyser Thomassen.

Da var det i tillegg frykt for tomme lagre til vinterforsyningen, noe som bidro til å presse prisene kraftig oppover.

Samtidig var det kritisk lite vann i vannmagasinene i Sør-Norge - mens de nå er på rundt 80 prosent, mot om lag 50 prosent for et år siden. Dermed ser det langt lysere ut for strømregningen utover den kommende høsten og vinteren.

– Spesielt i Norden nå

VIDEO: Etasjen over
Chris Holsten

Forklaringen på de veldig lave prisene akkurat nå er sammensatt, men vannmagasinene viktigst:

– Ressursene har steget veldig mye. NO2 (prisområdet som omfatter Sørøst-Norge) hadde 50 prosent fyllingsgrad på samme tid i fjor, nå er den 80 prosent. Det er helt fullt på Østlandet og Vestlandet. Vi var på 5,50 kroner for ett år siden, nå ligger vi på under en tidel av det, sier Benjamin Thomassen

Fulle vannmagasiner sammentreffer med lavere strømforbruk til luftkjøling på kontinentet, på grunn av mildere værvarsler.

Men ifølge Thomassen er det kraftsituasjonen i Norden alene som skaper de svært lave prisene (negative priser enkelte timer og dager) nå. Påvirkningen fra Europa reduseres på grunn av veldig stor tilgang på vannkraft fra elveløp - denne kraften må selges unna med en gang den er produsert.

– Akkurat nå er Sør-Norge isolert fra Tyskland grunnet veldig høy produksjon. Men tilsiget er på vei ned, og vil nå et normalnivå i slutten av neste uke, og da går vannverdien litt opp igjen, sier analytikeren.

Les også: Trond Mohn hardt ut mot elektrifisering: – En ulykke

Alt skjer på en gang

VIDEO: Tid
Aske Stubkjær - Topic

Analytiker Thomassen lister opp en rekke årsaker til at norske strømkunder kan se fram til å bruke mindre av inntekten på strømregninger framover:

  • Fulle vannmagasiner i hele Sør-Norge
  • Gassprisen er en åttendedel av prisen for et år siden
  • Høy tilgang til ny finsk kjernekraft
  • Høy produksjon av uregulert vannkraft (elvekraft) i Sverige og Norge
  • Stor økning i europeisk vindkraftproduksjon
  • Stor økning i europeisk solkraftproduksjon
  • Lavere CO2-kvote-pris
  • Lavere kullpris

Da et stort svensk kjernekraftverk var ute av drift en periode forrige vinter, bidro det til at mye kraft var ute av systemet. Nedetiden ved anlegget var en av hovedforklaringen da strømprisene nådde toppnivåene rundt jula 2022.

Siden mars et nytt stort finsk kraftverk vært i full drift - dette alene tilfører Norden og Europa rundt 14 terawattimer i året, opplyser Thomassen.

I tillegg har lavere industriproduksjon bidratt til å dempe etterspørselen i Sentral-Europa, påpeker Thommasen.

Han anslår at rundt 100 terawattimer er tatt ut av kraftetterspørselen. Samtidig tilfører nyutbygget vindkraft om lag 30 TWh, og ny solkraft nesten like mye, ifølge analytikeren fra Volue Insight. Norge har et totalforbruk om omtrent 160 TWh på et år.

Sources


Article information

Author: Kayla Young

Last Updated: 1700004004

Views: 534

Rating: 4.8 / 5 (34 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kayla Young

Birthday: 2021-03-24

Address: 20699 Roberts Loaf, Port Pamelaland, MS 76998

Phone: +4343045451523803

Job: Article Writer

Hobby: Skateboarding, Golf, Rock Climbing, Wine Tasting, Gardening, Geocaching, Juggling

Introduction: My name is Kayla Young, I am a enterprising, dear, radiant, rare, priceless, accomplished, dazzling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.